Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βόρεια Μακεδονία, ολοκληρώθηκε στις 3 Μαρτίου 2025 μια ιδιαίτερα επιτυχημένη επίσκεψη εργασίας Θεσσαλικής αντιπροσωπείας στα Σκόπια. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενίσχυση εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, δημιουργώντας τις βάσεις για κοινές πρωτοβουλίες στο μέλλον.
Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δημοτικού Σχολείου Γόννων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (IED) και του Πάρκου Καινοτομίας JOIST, οι οποίοι είχαν ουσιαστικές συναντήσεις με ομολόγους τους από σχολεία, πανεπιστήμια και καινοτόμους φορείς της Βόρειας Μακεδονίας.
Μνημόνιο Συνεργασίας Δημοτικού Σχολείου Γόννων & Primary School “Kole Nedelkovski”
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής συνεργασίας, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δημοτικού Σχολείου Γόννων (Λάρισα, Ελλάδα) και του Primary School “Kole Nedelkovski” (Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία). Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Διευθυντής του σχολείου των Σκοπίων, κ. Aleksandar Hristovski, και η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γόννων, κ. Αποστολίνα Σαΐτη.
Οι δύο σχολικές μονάδες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν σε τρεις βασικούς άξονες:
• Ανταλλαγή εκπαιδευτικών εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών.
• Οργάνωση κοινών προγραμμάτων και δράσεων.
• Προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής και της αμοιβαίας κατανόησης.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Γόννων, κ. Γεώργιος Αλεξανδρής, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στις συζητήσεις. Η αντιπροσωπεία του σχολείου προσέφερε συμβολικά δώρα στον Διευθυντή του σχολείου των Σκοπίων, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας.
Επίσκεψη στην Ελληνική Πρεσβεία & Συνεργασία
Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γόννων, κ. Αποστολίνα Σαΐτη, και ο κ. Γεώργιος Αλεξανδρής επισκέφθηκαν την Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια, όπου είχαν την τιμή να συναντήσουν την Πρέσβη της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, κ. Σοφία Φιλλιπίδου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρέδωσαν στην Πρέσβη συμβολικά δώρα από το Δημοτικό Σχολείο Γόννων και τον Δήμο Τεμπών.
Κομβικό ρόλο στη δικτύωση και την οργάνωση της συνεργασίας του Δημοτικού Σχολείου Γόννων με την Ελληνική Πρεσβεία είχε ο Επικοινωνιολόγος κ. Δημήτρης Μαραγκός, ο οποίος συνέβαλε ουσιαστικά στον σχεδιασμό και την επικοινωνία της πρωτοβουλίας.
Παράλληλα, στη διασύνδεση του Δημοτικού Σχολείου Γόννων με το Primary School “Kole Nedelkovski” βοήθησε σημαντικά η κ. Aneta Karpuzova, συνεργάτης της Ελληνικής Πρεσβείας στα Σκόπια, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία της συνεργασίας και την ομαλή διεξαγωγή των συναντήσεων.
Η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, θέτοντας τις βάσεις για μακροχρόνιες και δημιουργικές συνεργασίες.
Ακαδημαϊκή Συνεργασία: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & Πανεπιστήμιο Κυρίλλου και Μεθοδίου (UKIM)
Ανώτατα στελέχη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Κυρίλλου και Μεθοδίου (UKIM) πραγματοποίησαν συναντήσεις, εστιάζοντας σε:
• την κινητικότητα φοιτητών και ακαδημαϊκών,
• την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σπουδών και τη συνεπίβλεψη διδακτορικών,
• τη συνεργασία στην έρευνα στους τομείς της υγείας, της κτηνιατρικής και της καινοτομίας,
• την επίσημη θεσμοθέτηση της συνεργασίας μέσω Μνημονίου Κατανόησης (MoU).
Συμμετέχοντες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:
• Καθηγητής Παναγιώτης Πλαγεράς, Αντιπρύτανης Οικονομικών και Διοικητικών Υποθέσεων
• Καθηγητής Γιώργος Φθενάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας
• Καθηγητής Θεόφιλος Καραχάλιος, Διευθυντής Ιατρικής Σχολής
• Καθηγητής Βασίλειος Παπατσίρος, Διευθυντής Κτηνιατρικής Σχολής
Συμμετέχοντες από το UKIM:
• Καθηγητής Aleksandar Skeparovski, Αντιπρύτανης Διεθνούς Συνεργασίας
• Καθηγητής Svetozar Antovikj, Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής
• Καθηγητής Πρύτανης Jankuloski, Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής
• Καθηγητής Rubens Jovanovikj, Αντιπρύτανης της Ιατρικής Σχολής.
Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία: Στρατηγικές Συνεργασίες
Η εκπρόσωπος JOIST και IED, κ. Ήρα Αλευρά συμμετείχαν σε πέντε στοχευμένες συναντήσεις:
-Ταμείο Καινοτομίας (κ. Νικόλα Ντόντοφ, Διευθυντής) – Συζητώντας για χρηματοδότηση πρωτοβουλιών Ε&Α.
-Οικονομικό Επιμελητήριο Βόρειας Μακεδονίας (κ. Antoni Peshev, Εκτελεστικός Διευθυντής και Michailo Donev, Project Manager) – Εξερευνώντας ευκαιρίες διμερούς
Οι υπόλοιπες τρεις συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Σκόπια:
-SmartUp – Εργαστήριο Κοινωνικής Καινοτομίας – Αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική καινοτομία (Nikolco Gosev, Milosh Sokolikj).
-Business Accelerator UKIM – Ενίσχυση της συνεργασίας πανεπιστημίου-επιχειρήσεων (Nikola Ognenofski, Διευθυντής χαρτοφυλακίου, Alexandar Stambolief, Κοινοτικός Λειτουργός ΕΙΤ, Ivan Chorbev, Καθηγητής)
-Πράσινη μελλοντολόγος (Ανίτα Κοτέσκα, Πρόεδρος, Σνεζάνα Γιακόφσκα)
Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε ένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας. Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν δημιούργησαν γόνιμες προοπτικές για μελλοντικά κοινά έργα, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός ισχυρού διασυνοριακού δικτύου.