ERASMUS+ KA1 2017-2018: HMEΡΙΔΑ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Ημερίδα διάδοσης των αποτελέσματων της επιμόρφωσης

Erasmus+ KA1 εκπαιδευτικών του σχολείου μας,

για το Εκπαιδευτικό Σύστημα της Ισλανδίας 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα διάδοσης των αποτελεσμάτων της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών του σχολείου μας μέσω του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 του ΙΚΥ, στο  Δημοτικό Σχολείο Γόννων την Τετάρτη 13/06/2018.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μουσείου Σχολικής Ζωής του σχολείου. Εκπαιδευτικοί και γονείς «ταξίδεψαν» εικονικά μέσω εμπλουτισμένης παρουσίασης και βίντεο, στην μακρινή Ισλανδία. Εισηγήτριες της ημερίδας η Διευθύντρια του σχολείου κ. Μπούτου Κωνσταντίνα και η πληροφορικός κ. Σαΐτη Αποστολίνα.

Η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων σε δημόσια σχολεία μιας χώρας που είχε αντιμετωπίσει το 2008 οικονομική κρίση ήταν για μας μια πρόκληση. Θέλαμε να διαπιστώσουμε αν είχε αντίκτυπο η κρίση στα σχολεία.  Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 111 συμμετέχοντες από 19 χώρες της Ευρώπης. 

Τα σχολεία στην Ισλανδία λειτουργούν, υπό την αιγίδα των τοπικών αρχών, αποφασίζουν για τα μαθήματα, την οργάνωση και διοίκηση τους και διαμορφώνουν το πρόγραμμα σπουδών τους με βάση τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τις δεξιότητες των μαθητών.

Στα τρία σχολεία που επισκεφθήκαμε διαπιστώσαμε ότι η λειτουργία τους δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από την οικονομική κρίση.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι βιβλιοθήκες τις οποίες οι μαθητές επισκέπτονταν κάθε μέρα για τουλάχιστον μια ώρα και μπορούσαν να πάρουν όποιο βιβλίο ήθελαν να διαβάσουν.

Η  ενθάρρυνση της φιλαναγνωσίας αποτελεί βασικό στοιχείο της κουλτούρας της χώρας. Το κινητό, ο υπολογιστής και τα ipad χρησιμοποιούνταν για την υποστήριξη της διδασκαλίας όλων των μαθημάτων.

Οι μαθητές δεν φοράνε παπούτσια για να αισθάνονται άνετα σαν να είναι στο σπίτι τους. Tο ωρολόγιο πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από ευελιξία, δεν είναι στατικό και καταπιεστικό με αποτέλεσμα οι μαθητές να αγαπούν το σχολείο. 

 

Ξεναγηθήκαμε στα εργαστήρια, ξυλουργίας όπου έκαναν ξύλινες κατασκευές χρησιμοποιώντας εργαλεία με την καθοδήγηση εκπαιδευτικού, υφαντικής όπου χρησιμοποιώντας το μαλλί έφτιαχναν γάντια σκουφιά κ.α., εικαστικών όπου έφτιαχναν κολάζ και ψηφιδωτά με τα οποία ήταν διακοσμημένοι όλοι οι χώροι του σχολείου. Σε αίθουσες ειδικά διαμορφωμένες ως κουζίνες, για το μάθημα «Home Economics – Οικιακή Οικονομία» οι μαθητές ζύμωναν ψωμιά, έψηναν μπισκότα, καθάριζαν την κουζίνα κ.α. Τα σχολεία δεν ήταν κλειδωμένα, τα προαύλια είχαν αθλητικές εγκαταστάσεις και σύγχρονες παιδικές χαρές. Η νοοτροπία των Ισλανδών, ειδικά μετά την οικονομική κρίση, στηρίζεται στο σύνθημα «Headmade-Handmade-Homemade» που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν το μυαλό τους, τα χέρια τους και το σπίτι τους για την παραγωγή όσων προϊόντων μπορούν για να έχουν αυτάρκεια. Την τελευταία μέρα  παρουσιάστηκαν οι εργασίες όλων των ομάδων.

Την ημερίδα παρακολούθησαν γονείς και πλήθος κόσμου που ήθελε να ενημερωθεί για τα θετικά του Ισλανδικού Εκπαιδευτικού Συστήματος καθώς και τις προοπτικές εφαρμογής κάποιων καινοτομιών στο Δημοτικό Σχολείο Γόννων.

Από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κωνσταντίνος Κολλάτος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.

Από την πλευρά της εκπαίδευσης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Σχολικός Σύμβουλος  κ. Γιάννης Χριστάκης, ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας κ. Σωτήριος Βούλγαρης, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Σοφία Παπαδοπούλου καθώς και ο Δ/ντές και  οι Δ/ντριες  Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Τεμπών.

Eυχαριστούμε θερμά τον κ. Γουγουλιά Δημήτρη για τις φωτογραφίες της εκδήλωσης.

 

Tα βίντεο της ημερίδας διαθέσιμα στο Youtube:

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.